Som tidigare böcker jag har läst av Torey Hayden är denna bra skriven. Jag funderade i ett skede hur det kan komma sig att dialogen är så bra i beskrivningen av terapisessionerna. Sedan började jag fundera på hur riktigt det är att återge direkt ett arbete med barn. Visserligen fanns ju videoinspelningar av sessionerna... så tja. Enligt vikipedia är ju böckerna inte fiktiva.
I denna bok får vi möta Cassandra. En flicka som hade blivit bortrövad av sin far när hon var 5, hittades när hon var 7 och kunde konstateras vara flickan som var försvunnen. Nu är Cassandra 9 år och intagen på sjukhus för "märkligt beteende", otaliga lögner och aggressivt beteende. Man har ännu ingen aning om vad Cassandra har råkat ut för under de åt hon var försvunnen, men de har tydligen satt sina spår. Torey jobbar med Cassandra, till en början till synes utan framgång, hennes beteende skiftar från gång till gång utan att det verkar finnas något mönster.
Samtidigt får hon en annan patient på halsen. En Mr Mason Sloane har läst on Torey Haydens framgångar med selektiv mutism i en tidiningsartikel. Han har bestämt sig för att hon kan bota hans barnbarn. Han har också bestämt att pojken lider av selektiv mutism eftersom han inte pratar utanför hemmet, bara i hemmet. Torey förstår redan att fallet kommer att vara problematiskt, eftersom det redan finns höga förväntningar, orealistiska förväntningar.
Torey får träffa Drake, en mycket charmig pojke på 4 år. Mycket villig att ta kontak, mycket populär på förskolan, ständigt i sällskap med sin mjukis-tiger som är nästan lika stor som honom själv. Mot Toreys vilja skrivs Drake in på sjukhuset. Torey har inget emot att jobba med Drake, men sjukhuset hon jobbar på ligger långt från Drakes hem, det betyder att han kommer att skiljas från sina föräldrar under behandlingens gång, och Torey är orolig över vad den separationen kan beyda för pojken. Att jobba med Drake är inte lätt. Han är envist tyst, säger inte ett ljud. Torey förstår inte hur en 4 åring kan vara så envis! Vad kan ha hänt för att en fyra årig pojke, som är så charmig och social, totalt vägrar att prata utanför hemmets väggar?
Det tredje fallet som Torey har på samma gång är en tjänst som hon gör för en kollega. Kollegan har hand om en äldre dam, Gerda 82 år. Hon har råkat ut för en stroke, tydligt deprimerad, och vägrar prata. Det är svårt för Torey på många olika sätt. Hon är inte van att jobba med äldre människor än 16 år, vad skulle hon göra? Det är inte som att hon kunde plocka fram sin låda med kritor....
Det är alltid intressant att följa hur Torey jobbar, hur hon kommer framåt med barn som verkar totalvägra att samarbeta. Hurdanna metoder hon använder sig av. För att inte tala om vilka hemskheter som döljer sig bakom vissa barns agerande. Speciellt i den här boken tyckte jag om hennes sätt att förklara hur man skulle kunna bli av med det "skadade stället" inne i en.
Som vanligt, en mycket läsväd bok! Intressant, samtidigt som den är en kvalitativt bra fackbok (baksidan)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar