Jag har läst två böcker om Alex Rider. Den första boken kommer jag att skriva om här, och den andra kommer att komma i ett annat inlägg som kommer att publiceras om två dagar.
Vi börjar med Stormvarning, den bok jag läste först och samtidigt den första boken om Alex Rider. Alex är 14 år gammal, han är föräldralös och har tagits om hand av sin farbror som är en bankman. Hans farbror, Ian Rider reser mycket i sitt arbete. När Alex får bud om att hans farbror dött i en bilolycka på väg hem från en av sina arbetsresor inser han hur lite han vet om sin farbror. Men olyckan...hans farbror som alltid varit noga med bilbälte i bilen sägs ha dött i en bilolycka för att han inte använt bilbälte. Alex anar oråd. Men varför skulle polisen ljuga?
Alex börjar undersöka saken och finner sig snart i en situation där underrättelsetjänsten MI6 tvångsrekryterar honom för ett uppdrag att kontrollera upp den ofattbart rike, till synes generösa Herod Sayle eftersom han bestämt sig för att donera högteknologiska datorer till alla Englands skolor. En stormbreaker-dator. Vem skulle misstänka att en 14 årig pojke skulle vara spion? Till sin hjälp får Alex några specialdesignade vapen och en snabbträning för att klara "grundkursen" i att vara spion.
Boken är väldigt detaljerat skrivet. Jag reagerade på att flera byggnader var viktorianska, t.ex. Jag vet inte ens hur en viktoriansk byggnad ser ut så det hjälpte mej inte mycket. Det är en ungdomsbok, och jag har ett minne av att de flesta böcker jag läst i min ungdom var väldigt beskrivande. Är det ett typiskt ungdomsboks-drag? Ett plus i kanten för den detaljerade biten när Anthony Hohowitz beskriver de olika fordonen och vapnen som används. Det intresserar mej inte det minsta, men det kan troligtvis intressera målgruppen som enligt logiken borde vara 14-åriga killar. Explosioner och annan specialeffekt lyser inte med sin frånvaro, läsaren får även ta del av dessa. Det är en spännande bok som inte är slut bara för att uppdraget tagit slut, Anthony bjuder även på en slutkläm.
torsdag 13 januari 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar