måndag 12 oktober 2009

Isprinsessan


Camilla Läckberg är född 1974 och uppväxt i Fjällbacka i Norra Bohuslän. Som liten berättade hon ständigt historier och tecknade små sagor, som hon satte ihop till böcker. Den första boken hon skrev, Tomten, kom till när hon var fyra fem år gammal. Det var en bloddrypande, rafflande historia på fyra sidor. Fascinationen för mord och kriminalgåtor har alltid funnits där - kanske som en kontrast till idyllen där hon växte upp. Att skriva förblev länge enbart en dröm och Camilla utbildade sig istället till civilekonom på Handelshögskolan i Göteborg. Efter avslutade studier flyttade hon till Stockholm och det blev ett par års arbete som ekonom. Men hon vantrivdes och drömde om att skriva. Till slut fick hon en kurs i julklapp av sin man, mamma och bror. Den hette ”Att skriva krim” och var i Ordfronts regi. Under kursen började hon skriva på den berättelse som kom att bli hennes debutbok, Isprinsessan. Hon fick rådet att förlägga handlingen på en plats som hon kände väl till, och vilken passade då bättre än uppväxtorten? (källa: http://www.camillalackberg.com/)

Det jag slås av när jag läser om Camilla Läckberg (se ovan) är att huvudpersonen i boken påminner mycket om författaren :) Det kan i och för sig vara så att hon har gått till sig själv, eftersom vissa av personerna finns i Fjällbacka, även om de flesta av karaktärerna är fiktiva.

I boken får vi träffa Erica Falk, vi kan väl kalla henne blivande författare, eftersom hon trots några publicerade böcker inte vill titulera sig som författare. Erica har just kommit tillbaka till Fjällbacka under sorliga omständigheter, båda hennes föräldrar har förolyckats och hon håller på att reda upp i deras hem.

Erika framstår inte som någon överklass skönhet, utan som en vanlig svensson. Hon kämpar med sin vikt och följer sina viktväktarpricka mer eller mindre lyckat. Det är roligt att läsa en bok där huvudpersonen verkligen skulle kunna vara vem som helst som man möter på gatan :)

Vi får även möta Patrik Hedström, som sedan barnsben varit förtjust i Erica, men som inte fått någon respons tillbaka. Komissarie Mellberg, som ser sig själv som en gudarnas gåva till kvinnorna, men som inte riktigt lever upp till sina förväntningar. Något han inte är medveten om. Att han har fått en kal fläck på huvudet kan med all rätt kompenseraras av att låta håret växa sig långt för att sedan arrangeras till en frisyr som täcker det kala. Något som kollegerna tycker istället ser ut som ett kråkbo. Och många fler trevliga och mindre trevliga karaktärer!

Inget är som det ser ut att vara, i det lilla samhället Fjällbacka. Redan tidigt i boken hittas "Isprinsessan". Hon hittas död i sitt badkar med uppskurna handleder och Erica blir indragen i uppståndelsen. Det visar sig vara en av Ericas barndomskamrater. Det är många frågor som kräver sitt svar och polisen svamlar ibland i blindo och ibland kommer de till återvändsgrändar.

Boken är skriven på det viset att även en anonym persons tankar kommer fram mellan kapitlen. Det är intressant att följa med hur denna person tänker och hur det kan hänga ihop med fallet som polisen kämpar med.

Spänningen byggs upp successivt och fler och fler frågor väntar på att få svar. Innan man kommit till sista sidan på boken har man fått svar på alla sina frågor, men i hela boken ges små antydningar till vem som är skyldig och hur saker och ting hänger ihop. Vissa saker lämnas avsiktligt bort för att förlänga spänningen.

Jag har tidigare läst de övriga böckerna som Camilla Läckberg har skrivit (och som kommit ut som pocket), man får följa med huvudpersonernas levnadsöden paralellt med handlingen i boken. Detta stora kliv bakåt på den röda tråden störde inte alls! Det var bara roligt att få lite mera kött på benen. Det är inte nödvändigt att läsa dessa böcker i kronologisk ordning, men jag skulle rekomendera det! Huvudpersonernas liv på sidan om mordutredningar och mysterier är mycket lättare att följa om man läst alla böcker i kronologisk ordning.

Camilla Läckberg är en författare jag kan rekomendera till den som är intresserad av mord och mysterier. Där det inte bara gäller att titta bakåt till gårdagen, utan där ledtrådarna sträcker sig flera år bakåt i tiden.

2 kommentarer:

  1. Har flera av hennes böcker om du vill låna.
    Kicki

    SvaraRadera
  2. Hej! Nu först ser jag din kommentar :o
    Tack! Men jag har nästan alla av hennes böcker själv. :)

    SvaraRadera