fredag 30 oktober 2009

Imperiets Dotter - Maras list

Imperiets Dotter är en bokserie som handlar om Mara, Acomas härskarinna. Bokserien omfattar 6 böcker, även om jag har ett minne av att jag någonstans läst att den omfattar 3 böcker. Detta skulle då innebära att bok 1-2 är samma bok, på samma sätt som 3-4 och 5-6 är hopslagna (om ni förstår vad jag menar).

Händelserna utspelar sig i Imperiet Tsuranuanni, en fiktiv värld där inget är som vi är van vid. Deras regler och sociala traditioner är långt utöver det vanliga. Djuren som finns i denna värld har oftast 3 par ben. Det är ändå lätt att förstå hur djuret ser ut och föreställa sig landskapet omkring. Jag gillar denna bokserie, den är lätt att läsa och jag gillar att få ta del av denna värld, som är så långt från den jag slälv är van vid!

----------------------------------------------------------------------


Mara är dotter till Sezu och lillasyster Lanokota. Lano är efter sin far i tur att axla ansvaret som Acomas härskare. Mara har dragit sig tillbaka till templet, hon är beredd att avlägga klosterlöften och lägga allt värdsligt åtsidan.

Mara är i färd med att avlägga sina löften när tystnaden störs av steg och en röst ljuder: "Vi söker Acomas härskarinna!"

I samma stund förstår Mara att hennes far och hennes bror är döda. Hon har blivit hämtad från klostret för att axla ansvaret som Acomas härkarinna. Mara är då 17 år gammal.

De sociala regler som följs i Imperiet i Tsuranuanni är strikta. Sorg får inte visas öppet och det finns en hel mängd sociala regner att följa, för oss läsare, ibland omöjliga att förstå sig på.

Den enda meningen förändrade för evigt hennes liv. Hennes hjärna revolterade, skrek ut sin förnekelse, men hon var tvungen att själv förbli lugn. Aldrig skulle hon dra skam över sina förfäder genom att visa sorg offentligt. Hon behöll kontrollen över sin röst när hon långsamt reste sig upp. (Raynod E. Feist och Janny Wurts, Imperiets Dotter, Maras List, sid 13)

Det är mycket som möste göras för Acomas häskarinna. Kvar vid Acomas gods finns endast en handfull soldater som kan försvara godset mot en eventuell attack. De andra härskarna kan nu se sin chans att kunna utplåna Acomas exixtens för gott. Hon måste snabbt göra något för att få tag på pålitliga soldater, alltför många nyrekryterade skulle visa att Acoma är dåligt bevakat, vilket Mara på alla sätt försöker förhindra. Hon vill ge sken att hon har en stark styrka av soldater som försvarar godset.

En annan sak som är viktigt är att få fram en arvinge. Någon som kan föra familjenamnet vidare om något skulle hända henne. Här krävs all hennes list för att hon ska klara av att behålla kontrollen över Acoma, samtidigt som hon måste gifta sig med någon som har tillräkligt med makt att verkligen kunna försvara sig om någon skulle komma på tanken att hota henne och hennes blivande arvinge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar